fysio Maasbracht, fysio echt, fysio roermond, fysiotherapie Maasbracht, fysiotherapie echt, fysiotherapie roermond, nek Maasbracht, nek echt, nek roermond, klachten Maasbracht, klachten echt, klachten roermond, nekklachten

Nekklachten: Hoe ontstaat ze en wat is het risico ervan?

Nekklachten komen veel voor. Voorbeelden zijn: nekpijn; artrose; slechte houding; nekletsel en een hernia. Je kunt last krijgen van je nek door aandoeningen die je spieren aantasten, zoals een verkeerde houding tijdens het slapen. Een mooi woord is cervicale klachten.

Wat zijn nekklachten?

Bij deze klachten wordt vaak gedacht aan een doffe pijn. Soms wordt deze pijn erger doordat je de nek beweegt of je hoofd draait. Andere klachten zijn gevoelloosheid, tintelingen, scherpe pijn, moeite met slikken, licht in het hoofd en duizeligheidheid. Bij deze klachten kun je ook last krijgen van hoofdpijn en schouderpijn. Deze bijbehorende klachten komen vaak doordat de zenuwen in de nek bekneld zitten. 

Hoe ontstaan nekklachten?

Hoe deze klachten ontstaan is niet altijd duidelijk. Vaak ontstaan deze klachten omdat er verkeerde bewegingen worden gemaakt met de nek. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een letsel hebt opgelopen tijdens het sporten of een ongeluk hebt gehad. Het is niet zeker of tocht en kou een rol spelen.

Hoe voorkom je nekklachten?

Veel klachten aan je nek kun je tegengaan door te voorkomen dat je verkeerde houdingen aanneemt. Hierbij kun je denken aan het verminderen van risico’s op blessures tijdens het sporten. Sport je intensief? Sporters die deelnemen aan contactsporten kunnen nekklachten voorkomen met behulp van nek versterkende oefeningen of door af en toe een nekbrace te dragen.

Vaststellen van nekklachten

Bij het zoeken naar oorzaken van deze klachten is het belangrijk om te kijken hoe je klachten zijn ontstaan. Hierbij zullen wij kijken wat bepaalde bewegingen met je nek doen: wordt de pijn erger als je je nek draait of wordt dit juist minder? Je nek wordt in rust en beweging onderzocht. Er zijn veel mogelijkheden, afhankelijk van je klachten en eerdere behandelervaringen.

Fysiotherapie bij nekklachten

Bij nekklachten kun je ons zien als jouw persoonlijke begeleider. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kunnen wij jou helpen om snel van je klachten af te komen en ervoor te zorgen dat je niet opnieuw last krijgt van je nek.

Lees meer berichten