Heeft u vaak last van uw heup?

Heupklachten kunnen erg hinderlijk zijn en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Het kan een aanzienlijke invloed hebben op uw bewegingsvrijheid. Het heupgewricht is één van de grootste en meest belaste gewrichten in ons lichaam en is daarom ook erg gevoelig voor overbelasting, slijtage en diverse andere aandoeningen. Heupklachten zijn vervelend en als ze aanhouden moeten ze behandeld worden door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Dan bent u bij FYSIO plus aan het juiste adres!

Wat zijn de symptomen van heupklachten?

Een van de meest voorkomende symptomen van heupklachten is pijn. Dit kan variëren van een doffe, zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn en kan uitstralen naar de bil, lies of knie. De pijn kan erger worden bij het bewegen van het been of het belasten van de heup. Sommige mensen ervaren ook pijn tijdens het zitten of liggen. Een ander symptoom van heupklachten is stijfheid. Dit kan leiden tot beperkte mobiliteit en kan uw dagelijkse bezigheden belemmeren. Andere symptomen zijn zwelling en gevoeligheid rond de heup, of de heup kan instabiel aanvoelen. In een klein aantal gevallen zien we ook knieklachten op basis van heupklachten.

Wat zijn de oorzaken van heupklachten?

Heupklachten komen voor bij mensen van alle leeftijden. Vaak worden heupklachten veroorzaakt door andere aandoeningen in het lichaam, zoals rugpijn, bekkenpijn en soms ook pijn in de knie. De belangrijkste oorzaken voor heupklachten zijn:

  • Artrose
  • Overgewicht
  • Een verschil in beenlengte
  • Slijtage
  • Verwonding / trauma
  • Sportblessure
  • Postoperatief (Nieuwe heup)

Hoe kan fysiotherapie helpen bij heupklachten?

Onze fysiotherapeuten gaan eerst met u in gesprek en zullen u fysiek onderzoeken voordat een diagnose gesteld kan worden. Vervolgens stelt de fysiotherapeut een behandelplan op om de pijnklachten te verminderen of te verhelpen. Dit plan kan onder meer bestaan uit oefeningen om de spieren rond de heup te versterken en te rekken, evenals het aanleren van de juiste houding en bewegingspatronen om verdere belasting van de heup te voorkomen. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van manuele therapie om de klachten te verminderen.

Wilt u meer informatie over de behandeling van heupklachten?

Heeft u nog vragen over uw heupklachten of wilt u graag een afspraak inplannen bij één van onze therapeuten? Dan kunt u ons bellen op 0475 – 463 284 of een mail sturen naar info@fysioplus.net. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen. U vindt onze fysiotherapiepraktijken in Roermond, Maasbracht en Echt.