Dry Needling

Heeft u moeite met bewegen door pijn in uw spieren? Deze pijn kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Dry needling heeft een positieve invloed op het functioneren van uw spieren, waardoor u beter kunt bewegen. De effecten zijn vaak direct na behandeling merkbaar. 

Dry needling is een vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak langdurige) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren (‘myofasciale triggerpoints’) effectief en snel kunnen worden ontspannen. Deze verhardingen veroorzaken naast lokale drukpijn, ook pijn op andere plaatsen in het lichaam (uitstralende pijn). Deze spierverhardingen ontstaan in spieren die langdurig gespannen zijn gebleven, door een langdurig verkeerde houding of overbelasting, maar ook door mentale spanningen.

Hoe werkt Dry Needling?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek uw klachten analyseren. In het onderzoek worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. Door gericht te prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt, is het de bedoeling dat de spier kort aanspant. Dit gaat snel en gepaard met de door de triggerpoint veroorzaakte pijn. Hier kunt u even van schrikken.

Wat is het effect van Dry Needling?

Al snel zult u merken dat de spier soepeler wordt, de bewegelijkheid vergroot en de pijn minder wordt. In de eerste behandelingen zullen we ons beperken tot het aanprikken van enkele spieren om uw reactie te testen. Soms komt het voor dat u het warm krijgt of gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich heel even een beetje naar voelt. Bestaan de pijnklachten in de spier langer, dan zijn er meestal meer spieren betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies de spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen-/trainingstherapie.