fysio Maasbracht, fysio echt, fysio roermond, fysiotherapie Maasbracht, fysiotherapie echt, fysiotherapie roermond, fysio lopersknie, fysiotherapie lopersknie, Maasbracht lopersknie, echt lopersknie, roermond lopersknie

Lopersknie: een vervelende sportblessure

Heb je tijdens het sporten brandende, stekende pijn aan de buitenzijde van je knie? Dit kan wijzen op een lopersknie. Deze blessure komt voornamelijk voor bij hardlopers en wielrenners omdat ze (te) veel trainen. 

Hoe herken je een lopersknie?

Tijdens het sporten zet de pijn langzaam op. Omdat de pijn steeds heviger wordt, is het onmogelijk om verder te sporten. Vooral het strekken en buigen van de knie is pijnlijk en hierdoor zie je soms een lichte zwelling aan de buitenzijde van de knie.

Oorzaak lopersknie

Een lopersknie is het gevolg van een herhaaldelijke wrijving tussen de pees in je been en je dijbeenbot. Bij het wielrennen en hardlopen neemt deze spanning toe en loop je een verhoogd risico. Dat is ook het geval als je O-benen hebt, slecht schoeisel draagt, je training te snel opbouwt of onvoldoende kracht in je heup- en bilspieren hebt.

Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een lopersknie?

Risicofactoren zijn: verkeerde trainingsopbouw; verkeerde looptechniek en lopen op onregelmatig terrein. Er zijn ook aanwijzingen dat een verminderde kracht of disbalans van kracht van de been- en heupspieren kunnen bijdragen aan de klachten. Als je merkt dat je je knie kunt overstrekken, is het risico op een lopersknie groter.

Wat moet je doen bij een lopersknie?

Pas je training aan als de pijn tijdens of na het sporten toeneemt. Train minder lang en intensief. Helpt dat niet? Vraag ons dan advies. Wij kunnen je begeleiden bij gerichte krachttraining en stretchen van de been- en heupspieren. Het kan noodzakelijk zijn om de sport die de pijn veroorzaakt het beste één tot twee maanden vermijden. Dit hoeft niet altijd, maar het is wel belangrijk dat je in beweging blijft. Een lichtere sport zoals zwemmen, wandelen of rustig fietsen is hierbij ideaal.

Fysiotherapie bij een lopersknie

Om te kijken hoe je lopersknie is ontstaan, zullen wij eerst bepalen welke factoren hierbij een rol hebben gespeeld. Meestal bestaat de therapie uit stretchoefeningen, gerichte krachttraining en loopscholing. Wij geven advies over hoe je jouw looptraining aanpast zolang je de klachten hebt. Als het beter wordt, kan je je training weer rustig opbouwen.

Lees meer berichten