Heeft u last van rugklachten?

Rugpijn is één van de meest voorkomende klachten in onze praktijk. Niet zo vreemd, als u bedenkt dat 80% van de Nederlanders weleens last heeft van (lage) rugklachten. Heeft u acute rugklachten, rugklachten die maar niet weggaan of rugklachten die steeds weer terugkeren? Onze manueel en McKenzie therapeuten gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u bij een spoedig herstel. U kunt zowel terecht in Roermond, Maasbracht als in Echt.

Soorten rugklachten

Ervaart u pijn, heeft u last van spierspanning of zijn de spieren in uw rug heel erg stijf? Binnen de fysiotherapie maken we onderscheid tussen specifieke en aspecifieke rugklachten. Bij specifieke klachten is de oorzaak bekend en kan deze vastgesteld worden, zoals bij een hernia. Bij aspecifieke rugklachten is de oorzaak onbekend. Juist deze aspecifieke rugklachten komen het vaakst voor.

Uw rugklachten behandeling bij FYSIO plus

Tijdens een eerste afspraak kijken we samen met u naar uw klacht, bespreken we de beperkingen die u ervaart en doen we indien nodig een lichamelijk onderzoek. Zo bepalen we de oorzaak van uw rugpijn en krijgt u meteen duidelijkheid over de behandelingsopties en de benodigde vervolgstappen. 

Soorten behandelingen bij rugklachten

Uw rugklachten worden meestal behandeld door één van onze deskundige manueel therapeuten. Manuele therapie richt zich in het bijzonder op klachten van de wervelkolom. Het kan zijn dat er ook andere therapeuten betrokken worden bij uw behandeling. Alles gaat in overleg met u om samen tot het best mogelijke resultaat te komen. McKenzie therapie kan een goede behandelmethode zijn bij HNP klachten (hernia), met uitstraling naar armen of benen.

Voor welke rugklachten kunt u bij ons terecht?

Bij FYSIO plus kunt u terecht voor de behandeling van zowel aspecifieke als specifieke rugklachten.
Een aantal van de meest voorkomende rugklachten zijn:

Een hernia is een uitstulping van de kern van een tussenwervelschijf in uw rug. De uitstulping drukt vaak op een zenuw, die vervolgens pijn in uw rug veroorzaakt.

Spit of acute lumbago is een lage rugpijn die vaak ineens optreedt. We noemen het ook wel ‘het in de rug schieten’. Het komt vooral voor in de lage rug, maar kan ook uitstralen naar uw heupen, billen of bovenbenen.

De Ischias zenuw loopt van uw onderrug naar beide benen. Beklemming of bedrukking van deze zenuw zorgt voor zenuwpijn die uitstraalt naar één of beide benen.

Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, dus ook in uw rugwervels. De aandoening zorgt dat het kraakbeen tussen uw gewrichten dunner wordt. Hierdoor kan uw lichaam schokken minder goed opvangen, waardoor de gewrichten kunnen schuren. Artrose veroorzaakt daardoor vaak pijn, stijfheid en een verhoogde spierspanning in uw rug.

Osteoporose zorgt ervoor dat de botten en wervels in uw lichaam zwakker worden. Het kalkgehalte in de botten neemt af, waardoor deze brozer worden en de kans op breuken groter wordt. Osteoporose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50.

Onze wervelkolom, kapsels, banden en spieren werken samen om onze rug te stabiliseren. Als één van deze zijn werk niet goed kan doen, kan er dus instabiliteit van de rug veroorzaakt worden. Grote spiergroepen gaan namelijk compenseren om de stabiliteit te bewaren en raken daardoor overbelast. Hierdoor ontstaan vaak pijnklachten.

Een afspraak maken of meer informatie?

Heeft u nog vragen over uw rugklachten of wilt u graag een afspraak inplannen bij één van onze therapeuten? Dan kunt u ons bellen op 0475 – 463 284 of een mail sturen naar info@fysioplus.net. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen. U vindt onze fysiotherapiepraktijken in Roermond, Maasbracht en Echt.