De McKenzie Methode

Heeft u, net als 80% van de Nederlanders, regelmatig rugpijn of nekpijn zonder duidelijke oorzaak? Dan is McKenzie mogelijk iets voor u. Deze therapie focust zich op de symptomen van rugpijn en nekpijn. Op basis van de klachten stelt de McKenzie-therapeut in Roermond, Maasbracht of Echt een persoonlijk oefenprogramma voor u vast dat bestaat uit unieke sets bewegingen, zodat uw rugpijn of nekpijn snel vermindert!

De oefeningen integreert u zoveel mogelijk in uw leefstijl. Na een aantal behandelingen door de McKenzie-therapeut, neemt uw rugpijn en/of nekpijn af. Het is daarbij wel belangrijk dat u thuis regelmatig oefent. Indien uw rugpijn en/of nekpijn later terugkeert, kunt u de oefeningen weer opnieuw doen.

Waar en wanneer doe ik de oefeningen?

De oefeningen zijn eenvoudig en makkelijk toepasbaar. Denk aan rekoefeningen achter het bureau, nekbewegingen die u zelfs achter het stuur van de auto kunt doen en armbewegingen die u in één moeite voor de tv doet. Door oefeningen uit te voeren, neemt de kans op herhaling van de klachten af. Het neemt daarnaast weinig tijd in beslag: een paar keer per dag vijf minuten is al voldoende. U hoeft er dus niet speciaal tijd voor uit te trekken, het kan altijd wel tussendoor.

Veelgestelde vragen

De McKenzie Methode® ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT)  is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Het is ontwikkeld door fysiotherapeut Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland. Deze methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt.

MDT/McKenzie therapeuten zijn opgeleid om alle gebieden van het bewegingsapparaat te beoordelen en diagnosticeren. Dat betekent dat indien er een probleem is in of rond de wervelkolom, gewrichten en spieren, een MDT evaluatie geschikt kan zijn.

Een belangrijk onderdeel is het eerste onderzoek. Dit gebeurt op een veilige en betrouwbare manier om tot een nauwkeurige diagnose te komen. Pas daarna wordt het bijbehorende behandelplan opgesteld. Dure onderzoeken zoals MRI’s zijn vaak onnodig. Gecertificeerde MDT therapeuten/McKenzie kunnen snel bepalen of de methode effectief zal zijn per individuele patiënt.

MDT/McKenzie is een integrale aanpak van klachten van het bewegingsapparaat. Deze is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes. Wanneer deze volledig begrepen en opgevolgd worden, kan deze zeer succesvol zijn.

 • Zijn er periodes op de dag dat u geen pijn heeft? Al is het maar 10 minuten?

 • Is de pijn beperkt tot gebieden boven uw knie of boven uw elleboog?

 • Heeft u meer dan één keer last gehad van lage rug- of nekpijn in de afgelopen maanden of jaren?

 • Verergert uw pijn tijdens of direct na langdurig buigen of bukken; zoals bij het opmaken van een bed, stofzuigen, tuinieren, etc?

 • Heeft u meer pijn na een langere tijd zitten of tijdens het opstaan vanuit een zittende positie? Dat wil zeggen tijdens of na het tv-kijken of werken aan de computer?

 • Associeert u uw pijn met één bepaalde activiteit, maar bent u over het algemeen vrij van pijn wanneer u deze activiteit niet uitoefent?

 • Heeft u meer last als u inactief bent of gaat het niet beter als u actief bezig bent?

 • Neemt uw lage rugpijn af als u op de buik ligt? (Het is mogelijk dat u zich een minuutje slechter voelt voordat de pijn afneemt, in dat geval is het antwoord op deze vraag ja).

 • Neemt uw lage rugpijn af wanneer u wandelt?

Als u ja heeft geantwoord op meer dan 4 vragen, dan kan de McKenzie Methode u vooruithelpen. Als u ja heeft geantwoord op 3 of minder vragen,  dan heeft u een gespecialiseerd onderzoek en behandeling nodig en moet u contact opnemen met een therapeut opgeleid in de McKenzie methode.

Ook bij de volgende klachten kunt u contact opnemen met een manueel therapeut en of McKenzie therapeut

 • Ischias (Uitstralende pijn vanuit de rug naar één of beide benen)

 • Gewrichtspijn in de heupen of billen, schouders of bovenarmen

 • Moeite met buigen als gevolg van stijfheid of pijn in de onderrug

 • Pijn die begint in de rug of de nek en lijkt te verspreiden naar de billen of schouders

 • Wisselende tintelingen of gevoelloosheid in de voeten of handen

 • Zeurende pijn in de ellebogen of knieën, die niet verbeteren door een behandeling van deze gewrichten,