Heeft u pijn aan uw elleboog?

Hoe vaak we iets bewegen, merken we pas als bewegen ineens niet meer zo makkelijk gaat. Neem bijvoorbeeld uw elleboog! Pijnklachten aan uw elleboog kunnen uw dagelijks leven of sportprestaties flink beïnvloeden. Heeft u last van elleboogklachten en zoekt u naar een effectieve behandeling? De fysiotherapeuten van FYSIO plus kunnen u helpen om van uw klachten af te komen en uw elleboog weer optimaal te laten functioneren. Bij ons kunt u terecht voor een professionele behandeling van uw elleboogklachten.

Oorzaken van elleboogklachten

Of u nu fervent sporter bent of niet, man of vrouw, jong of oud: elleboogklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Ze kunnen ontstaan door overbelasting, een blessure of een andere onderliggende aandoening, zoals een slijmbeursontsteking. Iedere oorzaak, vraagt een andere behandelmethode. Als u bij ons aanklopt voor de behandeling van uw elleboogklachten, zal onze fysiotherapeut daarom altijd eerst een juiste diagnose stellen.

Symptomen / soorten elleboogklachten

Klachten aan uw elleboog kunnen zich op diverse manieren uiten. Naast pijn in uw elleboog zelf, kan de pijn zich ook in uw onderarm of hand uiten. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Pijn in uw elleboog; tijdens bewegen of in rust
  • Pijn in de omliggende omgeving richting pols of schouder
  • Minder grijpkracht in uw hand
  • Pijn tijdens het strekken van uw vingers of het vastpakken van objecten
  • Soms een uitstralende pijn naar uw hand

Behandeling bij elleboogklachten

Tijdens een intakegesprek kijkt onze fysiotherapeut samen met u naar uw klacht en de beperkingen die u ervaart. Als het nodig is, maken we gebruik van echografie om de juiste diagnose te kunnen stellen. Vervolgens stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op, afgestemd op uw specifieke situatie en hersteldoelen.

Aanvullende behandelingen

De behandeling van elleboogklachten kan bestaan uit:

Veelgestelde vragen

Als u last heeft van elleboogklachten is het belangrijk dat u (verdere) overbelasting van de spieren en pezen voorkomt. Als u bijvoorbeeld zwaar fysiek werk doet, probeer dit dan zoveel mogelijk aan te passen aan uw klachten. Bij langdurig typen is het belangrijk dat uw armen vaak genoeg van houding kunnen wisselen.

Het is ook niet goed om volledige rust te houden. Probeer uw arm zo veel mogelijk normaal te gebruiken, met rustige, gecontroleerde bewegingen. Het dragen van een mitella wordt afgeraden.

Als u te veel pijn ervaart, kunt u gebruikmaken van pijnstillers. Overleg dit altijd met uw arts, apotheker of drogist.

Hoewel de naam doet vermoeden dat de tenniselleboog een sportblessure is, wordt deze zeker niet altijd veroorzaakt door de gelijknamige sport. Een tenniselleboog, of tennisarm, wordt veroorzaakt door overbelasting van de pees bij uw ellebooggewricht. Herhaaldelijk veel beweging maken of te veel kracht zetten kan schade aan de pees veroorzaken.

Bij een tennisarm ervaart u vaak pijn tijdens het dichtknijpen van uw hand, het naar achteren buigen van uw pols of het naar buiten draaien van uw onderarm.

Net als bij de tennisarm, wordt een golferselleboog niet specifiek door golfen veroorzaakt. De aandoening ontstaat door te lang en te vaak dezelfde beweging met kracht op uw arm te maken. Vooral mensen die met zware machines en gereedschappen werken hebben een verhoogd risico op de golferselleboog.

Als u last heeft van een golferselleboog, ervaart u pijn als u een vuist maakt of als u uw pols naar binnen buigt.

Wilt u meer informatie over de behandeling van elleboogklachten?

Heeft u nog vragen over uw elleboogklachten of wilt u graag een afspraak inplannen bij één van onze therapeuten? Dan kunt u ons bellen op 0475 – 463 284 of een mail sturen naar info@fysioplus.net. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen. U vindt onze fysiotherapiepraktijken in Roermond, Maasbracht en Echt.