Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten en functiestoornissen in het gebied van uw buik, bekken en lage rug. Deze vorm van fysiotherapie is er voor zowel vrouwen, mannen als kinderen. De bekkenfysiotherapeut pakt uw klachten gericht aan. U leert uw bekkenbodemspieren en het bekken te voelen en op de juiste manier te gebruiken.

De therapeut is specialist op het gebied van urine- en voortplantingsstelsel, het maag-darmstelsel, de lage rug, de buik en het bekken. Ook kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht voor seksuele problematiek gerelateerd aan functiestoornissen in de bekkenbodem.

Oorzaak bekkenklachten

Er hoeft niet altijd een verklaring te zijn voor het ontstaan van bekkenklachten. Mogelijke oorzaken zijn erg divers, maar veelal goed te behandelen. Klachten kunnen zich op alle leeftijden voordoen, maar meestal rondom een zwangerschap of op oudere leeftijd. Bekkenklachten komen zowel bij mannen als vrouwen voor.

Welke klachten kunnen met bekkenfysiotherapie behandeld worden?

  • Ongewenst urineverlies en/of oncontroleerbare aandrang tot plassen.
  • Een moeizame stoelgang.
  • Verzakking van de blaas, baarmoeder of darm.
  • Pijnklachten in uw onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
  • Bekkenpijnklachten en lage rugklachten tijdens en/of na zwangerschap.
  • Bekkenpijnklachten (niet gerelateerd aan zwangerschap).
  • Seksuele problematiek vanwege functiestoornissen in de bekkenbodem.
  • Voor en na chirurgische ingrepen in de onderbuik.

Veelgestelde vragen

Vragengesprek en uitleg
Behandelingen starten altijd met een een uitgebreid vragengesprek om uw klachten helder te krijgen. U krijgt uitleg over de werking van de bekkenbodem en het bekken.

Onderzoek
Onderzoek bewijst dat u incontinentieklachten kunt voorkomen door tijdig te starten met revalidatie van de bekkenbodemspieren. Ook na de bevalling of een prostaatoperatie. Bekkenfysiotherapie verkort de herstelperiode.
 

Herstel
Met de verzamelde informatie bepalen we samen uw behandeltraject. De behandeling bestaat voornamelijk uit oefentherapie en wordt, wanneer nodig, aangevuld met ondersteunende elektro- en echoapparatuur.

Onderzoek bewijst dat u incontinentieklachten kunt voorkomen door tijdig te starten met revalidatie van de bekkenbodemspieren. Ook na de bevalling of een prostaatoperatie. Bekkenfysiotherapie verkort de herstelperiode.