Heeft u bekkenklachten?

Heeft u last van uw bekken of bekkenbodem? Er zijn veel vormen van bekkenklachten. Soms zijn het klachten, waarvan de oorzaak van de klacht in uw bekken zit, maar de pijn vooral in uw onderrug of benen voelbaar is. Ook problemen met naar het toilet gaan, kan op bekkenklachten wijzen. Het komt zowel bij mannen, vrouwen als kinderen voor. Specifieke klachten, vragen wat ons betreft om specifieke hulp. Bij FYSIO plus kunt u daarom terecht bij onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten Wanda en Rachel.

Oorzaken van bekkenklachten

Het is niet altijd mogelijk om een duidelijke verklaring te geven voor het ontstaan van bekkenklachten. Veelvoorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld een zwangerschap, spierverzwakking (op latere leeftijd), overbelasting, trauma of chronische aandoeningen. Bekkenpijn en bekkenbodemklachten kunnen zowel voorkomen bij vrouwen, mannen als kinderen.

Symptomen van bekkenklachten

Vaak beseffen we pas hoe belangrijk een onderdeel van ons lichaam is als we het niet of in mindere mate kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer voor uw bekken. Het bekken staat namelijk in verbinding met veel andere gewrichten en organen. Bekkenklachten hebben daarom vaak veel effect en kunnen zich dan ook op verschillende manieren uiten. Veelvoorkomende symptomen van bekkenklachten zijn:

  • Pijn in het bekkengebied
  • Uitstralende pijn naar uw rug of benen
  • Problemen met ontlasting en/of urine
  • Buikpijn of darmproblemen
  • Seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen
  • Menstruatieproblemen
  • Verzakkingsproblemen van baarmoeder, darm of plasbuis
  • Pijn of ongemak tijdens de zwangerschap

Behandeling bij onze bekkenfysiotherapeut

Geen enkele bekkenfysiotherapeute is hetzelfde. Dat komt omdat fysiotherapie een mensenberoep is en er altijd een stukje karakter terugkomt in de behandeling. Daarom vinden wij het heel erg belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij uw behandelend bekkenfysiotherapeut. Juist omdat het toch om het delen van intieme informatie gaat. Leer onze bekkenfysiotherapeutes Wanda en Rachel beter kennen op hun persoonlijke pagina’s. 

Bij de behandeling gaat uw bekkenfysiotherapeut in elk geval samen met u op zoek naar de oorzaak en juiste behandeling voor uw bekkenklachten. Door middel van uitgebreide vragen brengt uw bekkenfysiotherapeut de klachten en de eventuele onderliggende oorzaak in kaart. Uw bekkenfysiotherapeut geeft u uitleg over uw klachten en helpt u bewust te worden van uw bekkenbodem en hoe u deze ‘correct’ dient te gebruiken. Door middel van bekkenfysiotherapie en een op u afgestemd oefenprogramma gaat u vervolgens aan uw bekkenpijn en -klachten werken.

Veelgestelde vragen

Tijdens een intakegesprek zal uw bekkenfysiotherapeut u uitgebreid vragen stellen over uw klachten en symptomen. Uw therapeut kan u een aantal oefeningen laten uitvoeren, zodat zij kan zien welke bewegingen voor u moeilijk gaan. Bij problemen met ontlasting en urine, of bij het vermoeden van verzakking, kan de bekkenfysiotherapeut ook een inwendig onderzoek doen. Dit wordt uiteraard altijd eerst uitgebreid met u besproken.

Jazeker! Veel bekkenklachten kunnen voorkomen worden door uw bekken en bekkenbodemspieren gezond en sterk te houden. U kunt hiervoor oefeningen doen, maar ook letten op uw houding en gewicht, het vermijden van zware belasting van het bekken en het dragen van comfortabele, ondersteunende schoenen kunnen een goede bijdrage leveren.

Bent u net bevallen of heeft u een prostaatoperatie gehad? Dan wijst onderzoek zelfs uit dat u incontinentieklachten kunt voorkomen door op tijd te starten met revalidatie van uw bekkenbodemspieren.

Een gevolg van bekkenklachten dat vaker voorkomt dan we denken zijn problemen omtrent seks. Klachten die vaak voorkomen zijn dan: pijn tijdens het vrijen, vaginale droogheid, een erectiestoornis of een orgasmestoornis. Het is niet nodig dat u zich hiervoor schaamt. Door middel van bekkenfysiotherapie krijgt u het probleem snel weer onder controle en kunt u weer zonder pijn of hindernissen vrijen.

Een afspraak maken of meer informatie?

Heeft u nog vragen over uw rugklachten of wilt u graag een afspraak inplannen bij één van onze therapeuten? Dan kunt u ons bellen op 0475 – 463 284 of een mail sturen naar info@fysioplus.net. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen. U vindt onze fysiotherapiepraktijken in Roermond, Maasbracht en Echt.