Heeft u last van nekklachten?

Heeft u weleens last van een stijve of pijnlijke nek na een lange dag achter uw bureau te hebben gezeten? Of misschien wordt u ’s ochtends wakker met een pijnlijke nek en heeft u geen idee hoe het is ontstaan? Helaas zijn nekklachten een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op onze dagelijkse activiteiten. 

Gespecialiseerde werkwijze

Onze gespecialiseerde (manueel) therapeuten gaan samen met u op zoek naar de oorzaak van uw klachten en kiezen de behandeling die het best bij u past. Daarnaast ontvangt u ook tips en advies om nekklachten in de toekomst te voorkomen.

Oorzaken van nekklachten

Nekklachten kennen vele verschillende oorzaken en iedere oorzaak heeft een andere aanpak en behandeling nodig. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Langdurig een verkeerde (zit)houding aannemen, zoals bij het werken op de computer
  • Een plotselinge of verkeerde beweging, tijdens het sporten of zwaar tillen
  • Stress of spanning
  • Een aandoening, zoals artrose of een nekhernia
  • Door trauma of een ongeval, zoals een whiplash

Symptomen van
nekklachten

Klachten in uw nek kunnen zich op vele verschillende manieren uiten. Soms is het voor u misschien niet eens direct duidelijk dat uw nek de veroorzaker van uw pijnklachten is. U kunt pijn en stijfheid in uw nek ervaren, een bewegingsbeperking, maar ook hoofdpijn en duizeligheid (BPPD, vestibulaire hypofunctie) zijn veelvoorkomende symptomen. In sommige gevallen ervaren patiënten ook tintelingen in de arm of uitstraling naar de rug, schouders of borstkas.

Behandeling van nekklachten en nekpijn bij FYSIO plus​

Onze manueel therapeuten helpen u graag bij de aanpak van uw nekklachten. Tijdens een eerste gesprek proberen zij de oorzaak van uw klachten te achterhalen, door u vragen te stellen, uw bewegingsbeperking in kaart te brengen en eventueel een lichamelijk onderzoek te doen.

Aanvullend behandelplan bij FYSIO plus

Nekklachten kunnen op diverse manieren behandeld worden. Zo kunnen we fysiotherapie, manuele therapie, McKenzie/MDT of oefentherapie inzetten. Dry needling kan bij sommige klachten ook een goede aanvulling op uw behandeling bieden. Uw fysiotherapeut stemt altijd samen met u een behandelplan af, wat aangepast wordt op uw klachten en behoeften. Bij regelmatig terugkerende klachten kan uw fysiotherapeut u tevens adviseren in het voorkomen van nekklachten in de toekomst.

Veelgestelde vragen

Door stress spannen we de spieren in onze schouders en nek vaak onbewust aan. Langdurige spanning op deze spieren zorgt vaak voor pijn en stijfheid. De pijn en spierspanning kunnen op de lange termijn resulteren in een slechte houding en verhoogde druk op de tussenwervelschijven in uw nek. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een nekhernia.

Een nekhernia treedt op wanneer de zachte kern van een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en tegen de omliggende zenuwen en/of het ruggenmerg drukt. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de nek, schouders, armen en handen. Behandelingen variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en kunnen variëren van medicatie en fysiotherapie tot chirurgische ingrepen om de druk op de zenuwen en het ruggenmerg te verminderen. Bij vermoeden van een nekhernia zullen onze fysiotherapeuten altijd eerst overleggen met uw huisarts of specialist, voordat zij een behandeling starten.

Een whiplash/WAD is een nekaandoening die vaak ontstaat door een plotselinge en krachtige beweging van uw hoofd. Bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of een val. Tijdens de beweging beschadigen de weefsels in uw nek (spieren, gewrichten en zenuwen). Hierdoor ontstaan vervolgens vaak nekpijn, hoofdpijn en duizeligheidsklachten.

Een afspraak maken of meer informatie?

Heeft u nog vragen over uw nekklachten of wilt u graag een afspraak inplannen bij één van onze therapeuten? Dan kunt u ons bellen op 0475 – 463 284 of een mail sturen naar info@fysioplus.net. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen. U vindt onze fysiotherapiepraktijken in Roermond, Maasbracht en Echt.