fysio Maasbracht, fysio echt, fysio roermond, fysiotherapie Maasbracht, fysiotherapie echt, fysiotherapie roermond, fysio herfst, fysiotherapie herfst, Maasbracht herfst, roermond herfst, echt herfst, fysio winter, fysiotherapie winter, Maasbracht winter, echt winter, roermond winter, fysio depressie, fysiotherapie depressie, Maasbracht depressie, echt depressie, roermond depressie

Wat te doen bij een herfst-/winterdip?

De blaadjes vallen van de bomen, laat de herfst nu maar komen. Helaas ziet niet iedereen dit zo positief in… Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders last heeft van een herfstdip(je)? Als het bijna winter is raken mensen eerder vermoeid, hebben last van concentratieverlies, wat in het ergste geval zelfs kan leiden tot depressies. Tot slot begint je biologische klok langzaam maar zeker te ontregelen, iets wat veroorzaakt schijnt te worden door de switch van zomertijd naar wintertijd. 

Waar komt een herfst-/winterdip vandaan?

De biologische klok bevindt zich in je hersenen en wordt onder andere beïnvloed door licht. We noemen dit het dag-nachtritme. Het slaaphormoon melatonine speelt hierbij een belangrijke rol. Dit maakt je lichaam aan als het donker wordt. Daglicht remt de productie hiervan. Je begrijpt het al, des te donkerder het wordt, des te slaperiger je je gaat voelen. Zeker als met wintertijd het eerder donker wordt, werkt dat dus vaak niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand..

Wat kun je doen bij een herfst-/winterdip?

Afhankelijk van de ernst van je herfst- of winterdip is de eerste stap toegeven en accepteren dat er iets aan de hand is. Probeer je klachten serieus te nemen. Het beste wat je kunt doen, is erover te praten met anderen. Praten lucht namelijk op! Door erover te praten durf je te erkennen dat er problemen zijn. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Tips bij een herfst-/winterdip

  1. Zorg ervoor dat je iedere dag even buiten bent. Maak een wandeling of fiets een stukje. 
  2. Probeer zoveel mogelijk licht om je heen te creëren. Vaak voel je je al beter als je in een normaal verlichte ruimte met witte muren of een werkplek bij het raam zit. 
  3. Lichttherapie is een andere optie. Intensieve lichttherapie met professionele lampen hebben vaak ook snel effect. 

Of doe een test online

We hebben voor jou een leuke test gevonden waar je zelf kunt kijken hoe gevoelig je bent voor een herfstdip:

https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/testgevoeligvoorherfstdipofwinterblues 

Lees meer berichten