Een vrouw met een rode trui aan, staat op een grasveld. Ze heeft haar armen uitgestrekt. Ze oefent met zang- en ademhalingstechnieken.

Zang- en ademhalingstechnieken bij long COVID

Hoewel het coronavirus en de impact ervan langzaam lijken te vervagen, blijft long-COVID een actueel onderwerp in onze gezondheidszorg. Wist u dat zang- en ademhalingstechnieken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op deze klachten? Naast dit bewezen effect bij long-COVID patiënten, kunnen ze ook gunstig zijn voor iedereen die zijn ademhaling wil verbeteren, worstelt met burn-out klachten of andere longaandoeningen heeft. In een gesprek met Iris van der Made legt ze uit waarom ademhaling zo’n grote invloed heeft op ons welzijn. 

 

Op welke klachten kunnen zang- en ademhalingstechnieken invloed uitoefenen?

Met de komst van COVID-19 is ook long-COVID een rol gaan spelen in onze maatschappij. Een cruciaal aspect voor mensen met long-COVID is het leren omgaan met hun grenzen. Long-COVID zorgt ervoor dat uw lichaam in een gevecht modus komt, waarvan de rem het niet meer doet. Dit kan resulteren in onrust voor zowel uzelf als uw ademhaling. De ademhaling speelt een essentiële rol bij het kalmeren van het lichaam. Een hoge ademhaling, ook wel onregelmatige ademhaling genoemd, gaat vaak gepaard met stress, activiteit en een ingespannen lichaam. Een lage ademhaling brengt het lichaam tot rust. Door zang- en ademhalingstechnieken te gebruiken, kunt u leren hoe u uw lichaam tot rust brengt, wanneer u rust nodig heeft en leert u herkennen waar uw grenzen liggen.

 

‘’Het is belangrijk om uw eigen grenzen te herkennen en daar niet overheen te gaan’’

 

In onze samenleving is presteren een must. Zang- en ademhalingstechnieken zijn daarom niet alleen nuttig voor long-COVID patiënten, maar voor ons allemaal. Door gebruik te maken van deze technieken wordt het gemakkelijker om uw ademhaling onder controle te krijgen en gemakkelijker tot uzelf te komen.

 

Hoe kunt u zelf actief aan de slag gaan met zang- en ademhalingstechnieken?

Iedere persoon is uniek en wordt geconfronteerd met zijn of haar eigen hindernissen en uitdagingen. Daarom is het lastig om één tip te geven aan mensen die hun ademhaling willen verbeteren of te maken hebben met long-COVID. Het is aan te raden om contact op te nemen met een ergotherapeut die u aanspreekt en die u inzicht geeft in hoe u uzelf belast en die u leert aanpassen aan uw nieuwe situatie.

 

Oefening voor thuis

Het is riskant om een specifieke oefening voor thuis te geven. U weet niet precies hoe iemand een oefening uitvoert. Juist als het gaat om ademhaling kunt u uzelf erg ‘voor de gek’ houden. Natuurlijk is het altijd goed om bewust te worden van uw ademhaling en welke ademhaling u heeft. Heeft u een buikademhaling of een borstademhaling?

Neem contact met ons op!

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over zang- en ademhalingstechnieken en wat ze voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Lees meer berichten