fysio maasbracht, fysio roermond, fysio echt, fysiotherapie maasbracht, fysiotherapie roermond, fysiotherapie echt, fysiotherapie hersenletsel, fysiotherapie overprikkeling, fysio hersenletsel, fysio overprikkeling, roermond hersenletsel, roermond overprikkeling, echt hersenletsel, echt overprikkeling, maasbracht hersenletsel, maasbracht overprikkeling

Overprikkeling door hersenletsel – iets om bij stil te staan

Op zondag 23 juni 2019 is het de internationale Dag van Overprikkeling, welke in 2017 gelanceerd is door Hersenletsel-uitleg.nl. Hiermee wil de stichting meer bewustwording over overprikkeling als gevolg van hersenletsel en hersenaandoeningen krijgen. Bij ons in de praktijk komen ook regelmatig mensen onder behandeling met hersenletsel. Vandaar dat ook wij hier aandacht aan besteden.

Hersenletsel brengt namelijk veelal permanente schade aan de hersenen toe. Een van de meest voorkomende gevolgen van hersenletsel is (sensorische) overprikkeling. Hierbij zorgt bijna elke zintuiglijke prikkeling voor een overmatige
reactie van het zenuwstelsel.

Wat houdt het in?

Elke dag worden wij blootgesteld aan een continue stroom van prikkels. Normaal gesproken kunnen onze hersenen deze heel goed verwerken, maar voor mensen met een hersenaandoening is dit heel lastig. Hierdoor kun je ineens extreem gevoelig zijn voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid. Ook worden de cognitieve prikkels niet meer altijd goed gefilterd, zodat het denken en onthouden een groot probleem wordt. Als je hersenletsel oploopt, kan je leven dus drastisch veranderen. Soms is het zo erg dat je niet of nauwelijks meer deel kunt nemen aan het openbare- familie- en gezinsleven. Dit is ook voor naasten vaak erg moeilijk. Sensorische overprikkeling is uitputtend en soms word je er een heel ander persoon door.

Enkele feiten over overprikkeling:

● In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 nieuwe mensen te maken met een vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk of door een hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor of hersenontsteking.
● Een groot deel van deze groep heeft door het opgelopen hersenletsel last van deze zintuiglijke en cognitieve overprikkeling klachten. Naar schatting de helft van het totale aantal mensen met hersenletsel.
● Vaak belanden mensen dan in een sociaal isolement, omdat ze niet meer (volledig) deel kunnen nemen aan het gezins-, werk- en sociale leven.

Bron:
Hersenletsel-uitleg.nl

Lees meer berichten