Oxygen Advantage Ademhalingsprogramma

In Oktober 2019 heeft sportfysiotherapeut,  Mike Braunbach-Bakhuijs, de opleiding tot Oxygen Advantage Instructor mogen volgen in Santpoort-Noord.  Het Oxygen Advantage programma is opgezet door de wereldbekende ademhalingsdeskundige en Buteyko therapeut , Patrick McKeown. 

Het programma is bedoeld om mensen te helpen om op de juiste manier adem te halen ( functionele ademhaling) en om sporters te helpen meer uit hun training te halen door juiste ademhaling en het simuleren van hoogtetraining. 

Minder is meer

Bij ademen is het principe ‘minder is meer’ van toepassing. Door minder lucht op te nemen wordt zuurstof beter afgeleverd aan de spieren, de organen en de weefsels. Het wetenschappelijk bewezen  Oxygen Advantage ademhalingsprogramma geeft je de kennis en de vaardigheden om de zuurstofvoorziening van je lichaam te optimaliseren, met als gevolg een betere gezondheid in het algemeen en grotere sportprestaties in het bijzonder.

Patrick Mckeown is opgeleid tot ademhalingsdeskundige door  de  Russische dokter Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. In die tijd heeft hij met collega artsen de ademhaling van gezonde en ongezonde mensen onderzocht.

Dr. Buteyko ontdekte dat chronische hyperventilatie de onderliggende aandoening is van stress en chronische aandoeningen. Chronische hyperventilatie verandert namelijk de samenstelling van gassen in het bloed. Daarmee verergert het ziektebeeld bij astma, burnout, hartklachten, hoge bloeddruk, rhinitis, eczeem, hoestklachten, slaapapneu en vele andere aandoeningen. Na zijn ontdekking heeft dr. Buteyko een ademtherapie ontwikkelt waarmee chronische hyperventilatie verholpen kan worden.

Oorzaak chronische hyperventilatie: stress

Chronische hyperventilatie ontstaat door onze moderne levensstijl; te weinig bewegen, bewerkte voedingsmiddelen, vervuiling, roken, veel praten en vele andere stressfactoren. Dat leidt tot hyperventilatie symptomen waaronder slaapproblemen en een slechte concentratie. 

Kenmerken van chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie wordt vaak niet opgemerkt. Via de onderstaande kenmerken kun je chronische hyperventilatie leren herkennen;

  • Ademen door de mond
  • Een hoorbare ademhaling in rust
  • Ademhaling via de borst, hoog ademen
  • Regelmatig zuchten en gapen
  • Diep inademen voor het spreken

Chronische hyperventilatie test, doe-het-zelf test.

Via de chronische hyperventilatie test kun je erachter komen of je hyperventileert en in welke mate.  Je kunt de test , Body Oxygen Level Test, met instructievideo en achtergrondinformatie vinden op www.oxygenadvantage.com

Hyperventilatie en spanningsklachten

Een fysiologisch feit is dat bij te veel ademen (hyperventilatie) de zuurstofafgifte aan de cellen afneemt. Dat veroorzaakt niet alleen de “normale” spanningsklachten. Het leidt ook tot een dieper gelegen spierspanning. Teveel ademen veroorzaakt een verkramping van het gladde spierweefsel rondom de bloedvaten en luchtwegen. Bloed kan minder goed stromen en er ontstaan klachten als kortademigheid. Door verkeerde ideeën over ademhaling (“diep ademen is goed!”), gewoonten en stress ontstaat chronische hyperventilatie.

Gezonde ademhaling per minuut betekent lekker ontspannen ademen

Als je een mentaal idee wilt hebben van een gezonde ademhaling per minuut dan kun je uitgaan van de medische normen van een gezonde ademhaling. Daarbij stroomt er zes liter lucht per minuut in en uit je longen met een ademhaling frequentie van 12 keer per minuut. Bij iedere ademhaling wordt er dan 500 ml lucht ingeademd.

Chronische hyperventilatie tast verschillende lichaamssystemen aan.

Chronische hyperventilatie veroorzaakt een verhoogt ademhalingsvolume. Het lichaam probeert (geforceerd) met de disbalans van de gassen in het bloed om te gaan. Daardoor kunnen verschillende systemen in het lichaam niet meer normaal functioneren. Hieronder worden die symptomen benoemd:

  • Ademhalingssysteem: kortademigheid, hoesten, benauwdheid, snurken, een verstopte neus, loopneus, een piepende ademhaling, luchtweginfecties, geeuwen en verlies van geur en smaak.
  • Zenuwstelsel: slechte concentratie, duizeligheid, zweten, wattig gevoel in het hoofd, tintelingen van handen en voeten, flauwvallen, trillen, en hoofdpijn.
  • Hart: een hoge hartslag, pijn in het borstgebied, een overslaande, of onregelmatige hartslag.
  • Psychisch: angst, frustratie, rusteloosheid, prikkelbaarheid, spanning, depressie, angst en stress.

Andere symptomen zijn: een droge mond, vermoeidheid, moeilijk in slaap vallen, moe wakker worden, verminderde productiviteit, slechte dromen, nachtmerries, droge en jeukende huid, zweterige handpalmen, vaak plassen, diarree, constipatie.

Chronische hyperventilatie kan ieder orgaan, of systeem in verschillende mate aantasten” – Dr. Claude Lum 

Het Oxygen Advantage ademhalingsprogramma kan hulp  bieden bij:

 

Voor meer informatie over het programma kunt u de website www.oxygenadvantage.nl bezoeken of het engelstalige boek, Oxygen Advantage, lezen. Dit boek is ook in het nederlands verschenen met als titel , Zuurstofwinst.  

 

Lees meer berichten