Vrouw heeft Stress en rugklachten  en wordt behandeld op de behandelbank door een fysiotherapeut in een groen shirt die haar lage rugklachten aanpakt.

Stress en rugklachten: ontdek het verband en hoe u ze kunt voorkomen!

In deze samenleving zijn stress en rugklachten twee problemen waar velen van ons ervaring mee hebben. Wist u dat stress en lichamelijke klachten met elkaar verband houden? 57 procent van de Nederlanders geeft aan wel eens lichamelijke klachten te ondervinden door stress. In deze blog zijn wij op zoek gegaan naar het verband tussen stress en rugpijn en hoe u beide kunt voorkomen.

 

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam die ons helpt om te gaan met uitdagende situaties. Belangrijke levensgebeurtenissen, financiële moeilijkheden, problemen in relaties, maar ook zelfopgelegde verwachtingen, negatieve denkpatronen of perfectionisme kunnen invloed hebben op stress. Stress wordt omschreven als ‘spanning of druk’ en wordt door iedereen anders ervaren. Toch is stress niet per definitie ongezond, we hebben allemaal een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.

 

Hoe houdt stress verband met uw rug?

In ons lichaam is alles aan elkaar verbonden. Stress kan leiden tot verhoogde spierspanning, wat fysieke klachten kan veroorzaken, zoals een verkrampte nek, hoofdpijn of rugpijn. Vooral de spieren langs onze ruggengraat spannen zich aan, wat resulteert in rugpijn.

 

Een probleem wat voortkomt uit stress is het veroorzaken van een vicieuze cirkel. Wanneer u gestrest bent, is de kans groter dat u pijn ervaart, wat vervolgens van invloed kan zijn op uw humeur en activiteit. Hierdoor kunnen uw spieren verzwakken en nog meer gespannen raken, wat weer leidt tot meer pijn. Deze toename van pijn veroorzaakt op zijn beurt weer voor meer zorgen en angst, wat resulteert in nog meer stress.

 

Het is belangrijk om deze cyclus te doorbreken door aandacht te besteden aan stressmanagement en het welzijn van uw lichaam. Door uw spieren te ontspannen, kunt u deze negatieve spiraal doorbreken en uw algehele welzijn verbeteren.

 

Tips om met rugpijn en stress om te gaan

Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om uw rugklachten te verminderen of voorkomen:

  • Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en het versterken van de rugspieren, waardoor de kans op pijn wordt verminderd.
  • Ontspanningstechnieken: yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen de spanning in het lichaam te verminderen en de stressrespons te kalmeren.
  • Ergonomie: zorg voor een goede ergonomische werkomgeving om een ​​juiste houding te bevorderen en spanning op de rug te verminderen.
  • Eet en drink gezond: gezonde voeding draagt bij aan een fit en gezond lichaam.
  • Rust en slaap: zorg voor voldoende rust en slaap, want dit helpt het lichaam te herstellen en de weerstand tegen stress te vergroten.

 

Wilt u meer weten over het verband tussen stress en rugklachten?

FYSIO plus is gespecialiseerd in het behandelen van lichamelijke klachten door stress. Heeft u nog vragen, wilt u advies of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0475 46 32 84 of te mailen naar info@fysioplus.net.

Lees meer berichten