fysio echt, fysiotherapie echt, fysiotherapeut echt, fysio roermond, fysiotherapie roermond, fysiotherapeut roermond, fysio Maasbracht, fysiotherapie Maasbracht, fysiotherapeut Maasbracht, fysio kanker, fysiotherapie kanker, fysiotherapeut kanker, maasbracht kanker, echt kanker, roermond kanker, fysio oncologie, fysiotherapie oncologie, fysiotherapeut oncologie, echt oncologie, Maasbracht oncologie, roermond oncologie

Oncologiefysiotherapie

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, kan er veel veranderen in je leven en dat van jouw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijg je veel te verwerken. Angst, onzekerheid, woede en verdriet zijn emoties die bij het ziektebeeld kunnen horen. De ziekte kan ook vragen oproepen als: waarom ik, wat gebeurt er met mijn partner, mijn kinderen, hoe moet ik verder? Het laatste waar je waarschijnlijk aan denkt, is aan het op peil houden van je conditie. Echter dit is wel uitermate belangrijk. 

Trainingsprogramma bij kanker

Als je (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denk je vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van je conditie. Toch is het belangrijk voor je herstel om hier wel mee bezig te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. 

Bewegen helpt bij kanker

Bewegen is goed tegen diabetes, depressies en hart- en vaatziekten, dit is iets wat algemeen bekend is. Maar dat bewegen een bescherming biedt tegen kanker is minder bekend. Inmiddels is bewezen dat dit de kans op kanker verlaagt. Daarnaast helpt meer bewegen ook bij een beter herstel van kanker. Als je kanker hebt en daarvoor wordt behandeld, is de kans groot dat je vermoeid raakt. Maar juist door veel te bewegen bij kanker of juist te sporten, wordt deze vermoeidheid tegengegaan.

Voordelen van trainen tijdens de medische behandeling van kanker:

 • Je behoudt langer je fitheid en spierkracht
 • Minder van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn
 • Je verdraagt de chemotherapie beter 
 • Je hebt een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
 • Het herstel na afloop van de behandeling gaat sneller omdat je nog fit bent

Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling van kanker:

 • Je voelt zich sneller weer fit
 • De spierkracht komt eerder terug
 • Je hebt minder lang last van vermoeidheidsklachten
 • Dagelijkse activiteiten kun je sneller hervatten

Kortom: 

Wie bij de diagnose kanker een goede conditie en spiermassa heeft, zal een behandeling beter doorstaan. Chemotherapie is beter te verdragen als je voldoende blijft bewegen. Ook verklein je daarmee het risico om voortijdig te stoppen met de behandeling. 

Fysiotherapie bij kanker

Onze oncologiefysiotherapeuten helpen jou bij klachten die zijn ontstaan door de ziekte zelf maar ook bij klachten die zijn ontstaan door de behandeling. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan pijn, spanningsklachten en verminderde spierkracht. 

Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling, begeleiding en coaching van patiënten tijdens en na de behandeling van kanker. Ook heeft onze oncologiefysiotherapeut een zogenaamde signaleringsfunctie. Dit houdt in dat er ook wordt gelet op andere symptomen of klachten. Als deze worden geconstateerd, wordt er in overleg met jou gekeken in hoeverre het nodig is om gepaste andere medische hulp in te schakelen. Heb je bijvoorbeeld door de kanker ook  ernstige bekkenklachten? Dan kan het nodig zijn om ook een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. Ben je door de kanker enorm afgevallen of juist aangekomen? Dan wordt er een diëtiste ingeschakeld.

Behandeling door onze oncologiefysiotherapeuten

De behandeling van onze oncologiefysiotherapeut is voor iedereen anders, omdat er verschillende fasen van kanker bestaan. Soms is de behandeling voornamelijk gericht op herstel, soms is het gericht op behoud van de kwaliteit van leven. Het is dan ook moeilijk om te omschrijven wat een behandeling precies inhoudt. Het kan zijn dat je geholpen wilt worden met het op peil houden van je conditie, of behoefte heeft aan leefstijladvies en activiteiten die je het beste kunt ondernemen. 

Een aantal voorbeelden van wat een behandelmethode zou kunnen zijn:

 • trainen om weer sterk te worden na de behandeling
 • trainen om tijdens de behandeling het conditieverlies te beperken
 • behandeling om het lichaam weer goed te kunnen bewegen – bijvoorbeeld de schouder beweeglijk maken na een operatie.
 • opbouwen van spierkracht

Verschillende vormen van oncologiefysiotherapie

Om ervoor te zorgen dat het leven van (voormalige) kankerpatënten prettiger wordt, bieden we, naast oncologiefysiotherapie, verschillende vormen van gespecialiseerde fysiotherapie aan, gericht op de verschillende fases en vormen van kanker.

Lees meer berichten