vrouw houdt een bordje vast met zorgverzekering logo's erop.

Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024

De premies van alle zorgverzekeringen zijn voor 2024 wederom gestegen. Dat is ook dit jaar weer reden genoeg om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die goed aansluit bij uw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Hoe kunt u besparen en hoe kiest u de juiste zorgverzekering als u fysiotherapie nodig heeft in 2024? Wij hebben het voor u uitgezocht. 

 

Verzekerd voor fysiotherapie in 2024

Wilt u ook in 2024 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe u in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. De collectiviteitskorting op zorgverzekeringen is in 2023 afgeschaft. Op de website van het televisieprogramma Radar hebben wij een mooi overzicht gevonden van de premies en premiestijgingen van de basisverzekeringen per verzekeraar.

 

Dekking basisverzekering

Wist u dat de dekking van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk is? Dat is bepaald door de overheid. Het verschil zit hem vooral in het aantal zorgverleners waar u terecht kunt zonder bijbetaling. Zorgverzekeraars kiezen namelijk zelf met welke zorgaanbieders ze een contract afsluiten.

 

Wilt u dus zeker weten of u bij de fysiotherapeut van uw keuze zonder bijbetaling een afspraak kunt maken, dan is het aan te raden dit goed te controleren voordat u de verzekering afsluit.

 

Hulp bij het vergelijken van zorgverzekeraars

Gelukkig zijn er een aantal onafhankelijke websites die het de consument makkelijker maken om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Wij raden u aan om één of meer van deze sites te gebruiken om uzelf goed te informeren, zodat u een goede afgewogen keuze kunt maken. U vindt ze onderaan deze blog.

 

Fysiotherapie in de basisverzekering

Een basisverzekering vergoedt gedeeltelijk fysiotherapeutische zorg. Maar, dat is wel afhankelijk van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie of oefentherapie krijgt.

 

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaalt u dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. U kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.

 

In de Zorgverzekeringswet staan deze chronische aandoeningen opgesomd. Deze lijst bevat veel medische termen. U kunt ook bij uw zorgverzekeraar, fysiotherapeut of oefentherapeut navragen of u een aandoening heeft die op deze lijst staat.

 

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

  • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
  • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
  • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
  • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
  • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
  • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefentherapieën op een jaar)
  • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
  • Valpreventie bij ouderen (nieuw)
  • Herstelzorg voor Long Covid-patiënten. Deze patiënten krijgen hun benodigde zorg in 2024 nog vergoed. Het kabinet heeft dit verlengd met nog een jaar tot 1 januari 2025.

 

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u een fanatiek sporter en loopt u meer risico op blessures, dan is een aanvullende verzekering het overwegen waard. Heeft u vaak last van uw rug of heeft u zwakke gewrichten, dan kan het zeker verstandig zijn om een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

 

Vraag uzelf altijd af of u zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat u liever een (maandelijkse) premie daarvoor betaalt. Er zijn geen vaste tarieven voor een fysiotherapiebehandeling. Om toch een indicatie te geven wat de gemiddelde kosten zijn van een fysiotherapeut in 2024 moet u rekening houden met 45 tot 60 euro voor een reguliere behandeling. Gespecialiseerde behandelingen zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kosten wat meer.

 

Geen verwijzing nodig van de huisarts

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.

 

Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past?

Ga eerst na welke zorg u daadwerkelijk nodig heeft in 2024. Maakt u vaak gebruik van fysiotherapie, dan is een aanvullende verzekering sterk aan te raden. Pak uw huidige polis erbij en ga start met vergelijken. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar. Bepaal zelf hoeveel behandelingen u nodig heeft, 6, 9, 12, 18 of 24.

Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag per jaar voor fysiotherapie. U kunt aan de hand van onze tarieven uitrekenen hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.

 

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als u maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent.

 

De top 5 goedkoopste zorgverzekeraars per aantal behandelingen per jaar*

In kader zetten: verzekeraar – polis – premie/mnd

 

De top 5 bij 24 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar Pakket Zorgkeuze Premie p/m
Zilveren kruis Basis Budget + Aanvullend 3 sterren Beperkt € 181,20
VGZ (United Consumers) Basis Keuze + ZorgZeker 3 Ruim € 183,75
Christelijke Zorgverzekeraar Principe Polis Budget + Largepolis Beperkt € 187,40
DSW DSW Basisverzekering + AV Top Zeer ruim € 195,-
ONVZ ONVZ Vrije Keuze Zeer ruim € 198,15

 

De top 5 bij 18 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar Pakket Zorgkeuze Premie p/m
De Friesland Alles verzorgd Polis +AV Extra Ruim € 174,40
Interpolis Zorgactief + ZonderZorgen Ruim € 179,20
Unive Unive Zorg Basis + Aanvullend Best Ruim € 180,95
Zilveren Kruis Bais Budget + Aanvullend 3 sterren Beperkt € 181,20
VGZ (united Consumers) United Consumers Basis Keuze + ZorgZeker 3 Ruim € 183,75

 

De top 5 bij 12 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar Pakket Zorgkeuze Premie p/m
ASR Goede keuze + ZorgBeter Ruim € 161,45
CZ Zorgbewustpolis + 50+ Ruim € 161,65
Zilveren Kruis Basis Budget + Aanvullend 2 sterren Beperkt € 162,20
Christelijke Zorgverzekeraar Principe Polis Budget + Mediumpolis Beperkt € 162,40
DSW DSW Basisverzekering + AV Student Zeer ruim € 166,50

 

De top 5 bij 9 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar Pakket Zorgkeuze Premie p/m
De Friesland Zelf Bewust Polis + AV Doorstap Ruim € 148,90
Christelijke Zorgverzekeraar Pricipe Polis Budget + Smallpolis Beperkt € 149,20
Zilveren Kruis Basis Budget + Aanvullend 1 ster Beperkt € 149,20
Unive Zorg Basis + Aanvullend Goed Ruim € 150,95
DSW DSW Basisverzekering + AV Compact Zeer ruim € 158,75

 

De top 5 bij 6 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar Pakket Zorgkeuze Premie p/m
FBTO FBTO Basis + Spieren & Gewrichten €200 Ruim € 138,20
De Friesland Zelf Bewust Polis + AV Opstap Ruim € 143,45
Zilveren Kruis ZieZo Basis + Aanvullend 1 ster Ruim € 145,70
VGZ (United Consumers) Basis Keuze + ZorgZeker 1 Ruim € 147,42
De Christelijke Zorgverzekeraar Principe Polis Budget + Smallpolis Beperkt € 149,20

Bron: Zorgwijzer.nl

 

Tips om te besparen op uw zorgverzekering

Eigen risico verhogen, ja of nee?

Verwacht u komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Bij de basisverzekering heeft u een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit is het bedrag dat u zelf betaalt, voordat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Kiest u voor een hoger eigen risico? Dan gaat uw premie omlaag. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 485, € 585, € 685, € 785 of € 885.

Als u veel zorgkosten verwacht, is het verhogen van uw eigen risico niet slim. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als u het bedrag van uw verplichte en vrijwillige eigen risico niet op uw spaarrekening heeft staan. Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering.

 

Sommige verzekeraars vragen om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit.

 

Tot slot

U heeft t/m 31 december 2023 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit uw situatie te vergelijken! Via deze sites kunt u berekenen welke polis voor u in 2024 het meest interessant zijn:

Lees ook de blog van de Consumentenbond

 

Noot van de redactie/ noot van uw fysiotherapeut

FYSIO plus adviseert te kijken naar zorgverzekeraar DSW.

Lees meer berichten