fysio Maasbracht, fysio echt, fysio roermond, fysiotherapie Maasbracht, fysiotherapie echt, fysiotherapie roermond, fysiotherapeut Maasbracht, fysiotherapeut echt, fysiotherapeut roermond, fysio kou, fysiotherapie kou, fysiotherapeut kou, Maasbracht kou, echt kou, roermond kou

Invloed van kou op lichaam en spieren

Het is november. De herfst is in volle gang en het wordt steeds kouder. Het is nog geen winter, maar je kunt niet vroeg genoeg voorbereid zijn op kou. Natuurlijk is het noodzakelijk om een aantal maatregelen te treffen, want kou heeft effect op je lichaam.

Organen/spieren werken minder goed door de kou

Gemiddeld gezien is je lichaamstemperatuur 37 graden. Als het kouder wordt, neemt niet alleen de temperatuur om je heen af. Je koelt zelf ook een beetje af. Zolang je lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren. Je spieren krijgen het zwaarder, omdat het signaal wat je hersenen via je zenuwen doorgeeft minder goed doorkomt. Vooral in de fijne motorische handelingen is dit merkbaar. Probeer maar eens in de kou een schroefje aan te draaien.

Blessures door kou

Onder koude weersomstandigheden liggen blessures op de loer. Een goede warming-up is essentieel, dus ren tijdens het warmlopen maar een extra rondje. Het is aan te raden om een kwartier op te warmen voor de daadwerkelijke training. Ondanks dat het kouder is, moet je de cooling-down aan het einde van de inspanning zeker niet overslaan.

Dit doet de kou met je lichaam

Hoe kouder het is, des te hoger zet je de verwarming. Voor je lichaam geldt hetzelfde. Wanneer het koud is, dan heeft je lichaam veel energie nodig om weer op te warmen. Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam. Hierdoor wordt je inwendige temperatuur op peil gehouden. Ook zul je gaan rillen, een reflex waarmee je warmte produceert.

Vochtverlies

Koude lucht is tegelijkertijd ook droge lucht. Je houdt minder vocht vast dus is het noodzakelijk dat je meer drinkt. Het lichaamszweet verdampt extra snel door de droge lucht en ook hierdoor verlies je vocht. Ook al heb je minder dorst als het koud is, let op dat je voldoende drinkt.

Wat tips tegen de kou

Wat het prettige is van kou tegenover warmte, is dat je je tegen kou kunt kleden. Je kunt het volgende doen tegen de kou;

  • Draag verschillende lagen waarvan de onderste laag eventueel een thermoshirt is. Ga je buiten sporten? Zorg er dan voor dat de bovenste laag waterafstotend is, zodat neerslag niet binnen kan dringen. Trek na afloop meteen droge kleding aan;
  • Blijf in beweging. Door in beweging te blijven blijf je continu warmte produceren. Blijf niet te lang stilstaan. Het lichaamszweet verdampt wat zorgt voor snelle afkoeling.

Lees meer berichten