blauwe maandag, blauw, fysio, fysiotherapie, maandag, depressie, burnout, stress, mindfulness, rust, relaxt, psychosomatiek

Maak uw Blauwe Maandag iets minder blauw

Zit u vandaag niet lekker in uw vel? Dan bent u volgens psycholoog Cliff Arnal niet de enige. Vandaag is het namelijk Blauwe Maandag. Op deze dag schijnen veel mensen een ‘off day’ te hebben. Psycholoog Cliff Arnal bedacht in 2005 een formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Volgens hem heeft dit te maken met het feit dat het uitvoeren van de goede voornemens mislukt zijn, dat de vakanties ver weg lijken, de dagen nog donker zijn en dat de maandag weer de eerste werkdag van de week is. Of zijn formule klopt, daar zijn de meningen over verdeeld. Toch willen wij op deze ‘blauwe maandag’ wat tips geven om uw dag iets minder blauw te maken.

 

Oorzaken van een dip tijdens Blauwe Maandag

Hoe komt het dat Blauwe Maandag gezien wordt als een depressieve dag? Dit heeft te maken met verschillende factoren die hier invloed op hebben, volgens psycholoog Cliff Arnall (2005). Zo is het in januari nog steeds vroeg donker en ‘s morgens later licht. Weinig zonlicht resulteert bij sommige mensen in een dip. Daarnaast is de dure maand voorbij en is ook de gezelligheid van de feestdagen afgelopen. De goede voornemens die zijn vastgesteld kunnen al mislukt zijn en een vakantie is voor veel mensen nog ver te zoeken. Dit zorgt voor een vermindering van energie en motivatie om er iets aan te doen. Als gevolg zijn mensen minder productief en komen uiteindelijk rond medio januari in de zogenaamde winterdip. Om het nog wat somberder te maken, is het weekend net afgelopen en zijn we op (blauwe) maandag weer aan het werk.

 

Tips om uw Blauwe Maandag iets vrolijker te maken

We kunnen ons toegeven aan deze ‘meest depressieve dag’, maar we kunnen het natuurlijk ook helemaal omdraaien naar iets positiefs! Daarom hebben wij wat tips opgesteld om uw Blauwe Maandag minder blauw te maken.

  • Richt uw aandacht op de dingen die goed gaan.
  • Onderneem activiteiten waar u energie van krijgt, zoals sporten, bakken, (online)winkelen, afspreken met vrienden, wandelen met uw hond, etc.
  • Verwen uzelf met een lekker ontbijtje, uw favoriete film, home-spa-day, etc.
  • Bel uw vrienden. Ook zij voelen zich misschien niet vrolijk vandaag en hebben behoefte aan sociaal contact. Vooral in deze gekke Corona tijd waarin we leven..
  • Dance like nobody is watching in de kamer. Muziek helpt u in een goede stemming te laten komen.

 

Merkt u toch dat deze depressieve dag niet alleen op de blauwe maandag speelt? Neem dan contact met ons op.

Voelt deze depressieve dag langer dan één dag? En merkt u dat u gewoon niet lekker in uw vel zit? Wij van (praktijk) kunnen u de juiste ondersteuning en begeleiding geven zodat u wat vrolijker het leven door kan gaan. Bijvoorbeeld door te gaan bewegen. Neem dus gerust contact met ons op.

 

Lees meer berichten