Johan heeft artrose en loopt door het bos in een wit shirt met een geruite blouse.

Geeft artrose in één gewricht meer kans op artrose in andere gewrichten?

Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd of er een verband is tussen artrose in verschillende gewrichten in het lichaam? Heeft heupartrose bijvoorbeeld invloed op de kans dat u het in uw knie krijgt? Of betekent het hebben van artrose in uw elleboog ook automatisch dat u het in uw nek kunt krijgen? Het zijn allemaal terechte vragen! Het antwoord hangt echter van een aantal zaken af. Wij zetten ze graag voor u op een rijtje.

Om uw kans om het in andere gewrichten te bepalen, is het belangrijk dat we eerst de oorzaak van uw huidige artrose proberen te achterhalen. We maken daarbij onderscheid tussen deze aandoening met een duidelijke oorzaak en de aandoening zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. We leggen ze voor u uit:

Artrose door trauma, overbelasting of afwijking

Artrose in onze gewrichten kan op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kan een trauma in het verleden invloed hebben op de ontwikkeling hiervan. Heeft u bijvoorbeeld ooit uw heup gebroken? Het gewricht is dan al eerder beschadigd en heeft een grotere kans op het ontwikkelen hiervan. Ook een aangeboren afwijking in een gewricht vergroot de kans op artrose. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heupdysplasie.

Langdurige overbelasting van uw gewrichten kan tevens artroseklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan lange tijd zwaar lichamelijk werk doen. Ook het beoefenen van (te) zware sporten, zoals krachttraining, wintersport of intensieve vechtsporten zorgen dat u uw gewrichten sterk belast. Beide kunnen het risico op het krijgen van de gewrichtsaandoening vergroten.

Bovenstaande factoren noemen we de ‘aanwijsbare oorzaken’ van artrose. Heeft u dus ooit een blessure gehad aan een gewricht waarin u nu artroseklachten heeft? Of is één van de andere factoren op u van toepassing? Dan is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak en is de kans groot dat het bij dit gewricht blijft!

Artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak

Wellicht heeft u nooit eerder een blessure of trauma opgelopen aan uw gewricht? Of deed u geen zwaar fysiek werk? Dan toch kan uw lichaam artrose ontwikkelen. We spreken dan van een ‘niet duidelijk aanwijsbare oorzaak’. In dit geval is de kans dat u de gewrichtsaandoening in meerdere gewrichten krijgt iets groter.

Hoewel de oorzaak van artrose dus niet altijd duidelijk is, weten we toch een aantal factoren die van invloed zijn te benoemen:

* Geslacht: vrouwen hebben 2-3 keer vaker artrose dan mannen.
* Leeftijd: artrose komt vaker voor op oudere leeftijd, vooral als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is.
* Erfelijke aanleg: in sommige families komt artrose vaker voor. Als de aanleg erfelijk bepaald is, ontstaat de artrose vaak als u jonger bent en in meerdere gewrichten.
* Overgewicht: gewrichten worden zwaarder belast en er kan meer pijn ontstaan. Ook geeft overgewicht een grotere kans op ontstekingsreacties in het gewricht.

Conclusie: de oorzaak is bepalend
Hoewel we natuurlijk nooit met volledige zekerheid kunnen stellen of u in een ander gewricht ook artrose zult krijgen, kunnen we wel het volgende concluderen:

De oorzaak van uw artrose bepaalt grotendeels of u het wel of niet kunt krijgen in andere gewrichten:
* Een duidelijke oorzaak, zoals overbelasting, trauma of blessure zal vaak beperkt blijven tot dat specifieke gewricht.
* Zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak geeft een grotere kans op het ontwikkelen van artrose in andere gewrichten.

Hoe kan fysiotherapie hierbij helpen?

Afhankelijk van waar in uw lichaam u artrose heeft, kunnen we dus op zoek gaan naar de oorzaak. Dit doen we eventueel in overleg met uw arts. Bij sommige oorzaken kunnen we u goed helpen om deze aan te pakken, zoals bij blessures, overbelasting en overgewicht. Andere factoren zoals erfelijkheid en geslacht kunnen we natuurlijk niet beïnvloeden. Wel kunnen we u helpen uw atroseklachten onder controle te krijgen en u begeleiden in het omgaan met eventuele pijnklachten.

Als u een verwijzing heeft van uw arts, heeft u recht op 12 behandelingen voor artrose vanuit uw basisverzekering.

Wilt u meer informatie over de oorzaken? Of wilt u begeleiding bij uw pijnklachten?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website, door te bellen naar 0475 46 32 84 of stuur een mail naar info@fysioplus.net.

Lees meer berichten