Oncologie fysiotherapeute Wanda aan het woord: “Het hebben van kanker en de behandeling daarvan gaat gepaard met allerlei emoties”

Binnen mijn vak als bekkenfysiotherapeut kwam ik regelmatig met kankerpatiënten in aanraking. Patiënten die ik behandelde voor andere klachten hadden ook wel eens de diagnose kanker in hun medisch dossier staan. Ik merkte dat ik meer wilde weten over deze ziekte en hoe ik mensen hier beter mee kon helpen. Kanker staat ten slotte samen met hart- en vaatziekten bovenaan de meest voorkomende ernstige aandoeningen. Statistisch gezien krijgt 1 op de 3 mensen te maken met enige vorm van kanker. Echter ontwikkelen de medische middelen zich nog steeds en neemt de kans op overleving van kanker toe. Zo ook de klachten die ontstaan door het behandelen van kanker.

 

Naast het behandelen van de fysieke klachten als gevolg van kanker, wil ik ook graag mensen mentaal gezien ondersteunen. Het hebben van kanker en de behandeling daarvan gaat namelijk gepaard met allerlei emoties, waaronder angst en onzekerheid en een heel aantal klachten gerelateerd aan de behandelingen. Ik merk dat mensen vaak de aandacht die de ziekte vraagt niet ontvangen en zij daarnaast niet bekend zijn met de effecten van fysiotherapie op kanker en de behandeling. Door middel van opleidingen die ik volg wil ik deze mensen meer kunnen bieden wanneer zij geconfronteerd worden met kanker en de behandeling hiervan.

 

Fysiotherapiebehandeling bij kanker

Wanneer patiënten aan fysiotherapie doen, werken zij actief aan de gevolgen van hun ziekte. Er is tijd om met de patiënten naar hun klachten te kijken en deze op het juiste niveau aan te pakken. Daarnaast vinden patiënten een stukje steun bij de fysiotherapie. Er is inmiddels heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van de fysiotherapeut bij de behandeling van kanker. Uit deze onderzoeken komt het positieve effect van bewegen telkens weer naar voren.

 

Zo blijkt dat bewegen tijdens de behandeling van kanker (bestraling, chemo, immuun- therapie, target-therapie enz.) hun fitheid en spierkracht beter behouden, minder last hebben van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn. Wanneer mensen chemo krijgen verdragen zij deze beter en hebben minder risico op het voortijdig stoppen van de behandeling. Ook blijkt dan mensen sneller en meer uren aan het werk na de behandeling. Wanneer mensen na de behandelingen beginnen aan revalidatie blijkt er een sneller herstel van fitheid, spierkracht en van vermoeidheid. De oncologisch fysiotherapeut is bekend met de verschillende soorten kanker en hun behandelingen. Er wordt gekeken naar korte en lange termijn bijwerkingen van behandelingen en hierop worden inschattingen gemaakt van belastbaarheid.

 

Het behandeltraject

Het behandeltraject van een oncologisch fysiotherapie bestaat uit ten eerste een goede anamnese waarin de problematiek wordt ingeschat en er gekeken wordt naar de belastbaarheid van de patiënt. Dit is eigenlijk wat deze persoon aankan. Er kunnen heel veel klachten voorkomen. Meest voorkomende klachten zijn pijn, oedeem, vermoeidheid, conditie afname, littekenweefsel, spier en gewrichtsklachten enz. Maar vooral een afgenomen kwaliteit van leven. De behandeling zal voornamelijk afgestemd worden op de klachten die een patiënt aangeeft. Dit kan erg variëren van drainage voor het vocht, behandelen van littekens, rekken van spieren tot het verbeteren van conditie en kracht. De rode draad in de revalidatie is gebaseerd op een actieve revalidatie op het niveau van de patiënt. Het kan voorkomen dat hierbij wordt samengewerkt met andere disciplines. Soms dient er overleg gepleegd te worden met andere deskundigen. Hierbij kan men denken aan huisarts, logopedie, ergotherapie, psychotherapie, de oncologisch verpleegkundige, oncoloog, radioloog e.a.

 

Mijn ervaring met patiënten is dat zij zich vooral begrepen en dat zij zich door behandelingen vaak beter en sterker voelen. Het werken aan je conditie en kracht geeft vaak een beter gevoel en ook een afname van klachten. De meeste patiënten ervaren de behandelingen positief.

 

Wanneer iemand met kanker te maken krijgt heeft dit ook een grote invloed op zijn/haar naaste. Als de familie behoefte heeft betrokken te worden bij de behandeling dan is hier zeker ruimte voor. Echter zien we vaak de mensen alleen.

 

Geen standaardbehandeling

Ik denk dat iedereen wel iemand kent in hun familie of omgeving die te maken heeft gehad met de diagnose kanker. Binnen mijn familie en bekenden zijn er verschillende mensen die te maken hebben of hebben gehad met kanker. Ook in mijn werk zie ik mensen die beter worden maar ook mensen die niet meer beter worden. De band die je met mensen opbouwt kan heel bijzonder zijn en soms ook heel emotioneel en intens zijn. Iedere patiënt vraagt iets anders van mij ondanks dat ze hetzelfde willen. Voor hun klachten kan het ook zijn dat ik verschillende handelingen moet doen zoals bijvoorbeeld coachen, rekken van structuren, drainage, krachtopbouw, conditieopbouw en nog veel meer. Dat is ook het mooie van dit vak. Helpen zit in heel veel elementen en is niet een standaardpakket wat je toepast. Tot nu toe ervaar ik dat iedere patiënt stappen maakt in zijn of haar behandeling, dat zie ik als het grootste succes.

 

Recommended Posts